1
Tiem, kas vēl nav paguvuši Ziemassvētkos, uz Jaungada sagaidīšanu droši vēl var uzspēt sacept gardas un zeltainas piparkūkas, turklāt laba piparkūku mīklas recepte svētku laikā ir zelta vērta.
Tad nu piedāvājam ļoti jauku un aizaujošu piparkūku mīklas recepti: "Galvenais ir izšķirties par receptes pamatkoncepciju. Nolēmu gatavot "parastas" piparkūkas – bez medus un citām ekstrām (medus piparkūku recepti mēģināšu nākamo). Īsti pat nebija nodoma likt pirmo mēģināto variantu blogā.
Bet. Šīs piparkūkas izdevās TIK labas, ka nolēmu neturēt sveci zem pūra un uzrakstīt, kā gatavot šīs īpaši kraukšķīgās, mutē kūstošās piparkūkas pašu spēkiem. Pluss ir tas, ka mīkla (ja tā ir istabas temperatūrā) viegli rullējas, ir gana elasīga (neplīst) un nav vajadzīgs milzums miltu virsmu apbārstīšanai. Piparkūkas cepoties, pievienotās sodas dēļ nedaudz paceļas, tādēļ izskatās salīdzinoši biezākas.
Ja slinkums gatavot garšvielu maisījumu pašiem, var izmantot veikalā nopērkamo. Piebildīšu, ka šīs piparkūkas nav īpaši piparotas, tādēļ ideāli piemērotas mājām, kurās ir mazi bērni. Ja vēlaties asākas, jāpievieno "jestrāks" garšvielu maisījums.
Iesala ekstraktu iegādājos vienā no lielveikaliem, esmu redzējusi arī citviet. Ārzemēs dzīvojošie var pievienot melases sīrupu.
Uzreiz pēc izņemšanas no krāsns piparkūkas būs mīkstas, bet atdziestot sacietēs un kļūst lūstošas. Mēģiniet mīklu izrullēt pēc iespējas plānāku – tad piparkūkas sanāks izcili trauslas. Bet arī biezākas tās vidū mīkstas vai tieši otrādi – cietas nepaliek. Vislabākais šo mīklu ir noturēt pāris nedēļas, bet es paglabāju pāris dienas – un nav ne vainas! Par pamatu izmantoju."
Izejvielas:
Garšvielas:
Gatavošana:
1. Katlā ielej iesalu un ieber cukuru, pievieno sviestu un visu maisot uzvāra. Verdošajā masā iekuļ pusi miltu, pievieno kopā sajauktas garšvielas un ar koka karoti maisa, kamēr mīkla atdalās no katla malām.
2. Mazliet atdzesē un tad masai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu sodu un pārējos miltus. Visu kārtīgi izmaisa. Mīklai jābūt pietiekami cietai, lai var izgāzt uz galda vai mīklas dēļa un izmīcīt. Liek vēsumā "nogatavoties".
3. Mīklu izrullē plānā kārtiņā, ar formītēm izspiež piparkūkas. Pirms cepšanas pārsmērē ar sakultu olu. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādos 10 minūtes.
Avots: lindasvirtuve.lv
Lai labi garšo un priecīgus svētkus!
To recover your password please fill in your email address